Afvallen is het doel van veel mensen, maar het kan verwarrend zijn om te weten hoe je moet afvallen. Er zijn tips en trucs die je helpen je doelen gemakkelijker dan ooit te bereiken!

Als je wat begeleiding nodig hebt bij het afvallen, lees dan dit artikel verder voor zeven handige stappen naar een gezondere levensstijl. Deze methoden werken het beste als ze ook gepaard gaan met regelmatige lichaamsbeweging, dus zorg ervoor dat je zo mogelijk elke dag minstens 30 minuten lichaamsbeweging opneemt. Laten we nu maar eens beginnen!

Meer water drinken

Meer water drinken is een eenvoudige maar effectieve manier om af te vallen. Het drinken van acht glazen water per dag kan je eetlust verminderen en je een vol gevoel geven, waardoor de hoeveelheid voedsel die je in de loop van de dag eet afneemt.

Niet alleen dat, maar elke dag voldoende water drinken helpt bij de spijsvertering, dus het is belangrijk gehydrateerd te blijven om je lichaam alles wat het nodig heeft goed te laten verwerken!

Bijhouden wat je eet

Bijhouden wat je eet kan helpen om gemakkelijker af te vallen. Door alles op te schrijven wat je de hele dag door consumeert kun je je calorie-inname in de gaten houden, en voorkomen dat je ’s avonds ongezond gaat snoepen of eetbuien krijgt.

Het is ook een goed idee om in recepten die je gebruikt op te schrijven hoeveel calorieën elk ingrediënt heeft – op die manier weten we, als iets te ‘zwaar’ smaakt, dat we waarschijnlijk meer binnenkrijgen dan de aanbevolen dagelijkse limiet!

Eet gezonde tussendoortjes

Een gezond dieet draait niet alleen om het tellen van calorieën; het moet ook veel fruit en groenten bevatten! In plaats van naar chips te grijpen als je tussen de maaltijden door honger krijgt, kun je overwegen in plaats daarvan wat baby worteltjes te eten. Ze smaken ook heerlijk met hummus dip!

Van een kleiner bord eten

Wist je dat de grootte van je bord kan bepalen hoeveel voedsel je eet? Als dat zo is, is het tijd om te proberen van een kleiner bord te eten.

Er zijn aanwijzingen dat mensen die kleine borden gebruiken de neiging hebben minder voedsel tot zich te nemen dan mensen die grotere borden gebruiken. Dit is logisch omdat we vaak onze borden vullen zonder te beseffen hoeveel voedsel we tot ons nemen!

Dit helpt je niet alleen bij het afvallen, maar door je bord niet helemaal vol te leggen bespaar je nog eens geld. Win-win situatie!

Elke dag een halfuur wandelen

om gewicht te verliezen is heel eenvoudig en gemakkelijk, maar ook uiterst effectief. Ten eerste is het veel gemakkelijker om dertig minuten in je dag te vinden dan een uur als je het druk hebt of onderweg bent.

Wandelen wordt beschouwd als een van de gemakkelijkste manieren om calorieën te verbranden. Je hebt er geen uitrusting voor nodig (tenzij je een koptelefoon wilt dragen) en het kan bijna overal te doen.

Wandelen helpt je ook je spieren op te bouwen en ze sterk te houden, al is het maar 30 minuten wandelen per dag – dit is een groot voordeel voor veel mensen die willen afvallen maar bang zijn dat ze niet genoeg kracht in hun armen of benen zullen hebben als de training voorbij is.

Meer groenten en fruit eten

Een van de beste dingen die je kunt doen om af te vallen is meer groenten en fruit eten, want die zitten boordevol vitaminen, voedingsstoffen en vezels die je lichaam nodig heeft en je een vol gevoel geven. Veel mensen eten niet genoeg plantaardig voedsel omdat ze denken dat het tijdrovend of moeilijk is, maar dit is meer iets dat zij zichzelf wijs maken dan dat het een feit is.

Zo heb je een portie (diepvries)groenten zo klaargemaakt. Het enige dat je hoeft te doen is de groenten gedurende +/- 6 minuten te laten koken. Bij fruit is het nog makkelijker: je haalt de schil eraf of je snijdt het stuk fruit in stukken en je kunt al genieten van een heerlijk tussendoortje.

Tip: vind je het lastig om voldoende groente te eten? Probeer eens een groentesmoothie! Dit is zelfs voor de grootste fijnproevers een makkelijke manier om je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen.

Eet van een kleiner bord

Veel mensen hebben de neiging hun hele bord vol te scheppen zonder te beseffen hoeveel voedsel ze binnenkrijgen. Daarom kan het nuttig zijn om kleine borden te gebruiken in plaats van grote, zodat je minder eet zonder je al te beroofd te voelen.

Let wel op: dat is nog steeds niet de beste manier om te weten of je wel of niet voldoende hebt gegeten om af te vallen. De beste manier om dit bij te houden is en blijft het tracken van je voeding in een app als die van MyFitnessPal.

Tot slot

Conclusie: Meer fruit en groenten eten, elke dag een half uur wandelen, een kleiner bord gebruiken tijdens het eten zijn enkele van de beste manieren om af te vallen. Ook het eten van gezonde tussendoortjes die weinig calorieën bevatten is erg belangrijk! Zorg ervoor dat je je voeding bijhoudt in een app zoals MyFitnessPal, zodat je weet wat en hoeveel je eet.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel deze dan in de comments hieronder. Heeft dit artikel je geholpen bij je doelen? Dan lezen we dat uiteraard ook heel graag terug!

 

Diëtiste Rosmalen: deskundig advies voor een gezonde levensstijl

Een diëtiste in Rosmalen kan helpen bij het bereiken van een gezonde en evenwichtige levensstijl. Of het nu gaat om gewichtsverlies, het aanpakken van specifieke gezondheidsproblemen of het optimaliseren van...