Boeken lezen voor het slapengaan is een geweldige gewoonte die je kan helpen ontspannen en je voorbereiden op een goede nachtrust. Deze zijn er in verschillende genres zoals fictie, non-fictie en bijvoorbeeld gepersonaliseerde kinderboeken voor kids.Het is een activiteit die veel voordelen biedt, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het lezen van een boek kan je helpen om je aandacht te verleggen en je te laten onderdompelen in een andere wereld. Door je te verdiepen in een boek word je afgeleid van stressvolle gedachten en geef je jezelf de kans om te ontspannen. 

Voordelen van lezen 

Een van de voordelen van boeken lezen voor het slapengaan is dat het je helpt om je gedachten los te laten en je te laten ontspannen. In ons drukke en hectische leven kan het moeilijk zijn om ’s avonds tot rust te komen. Boeken lezen kan je helpen om een betere slaaproutine te ontwikkelen. Het is algemeen bekend dat het gebruik van elektronische apparaten zoals smartphones en tablets vlak voor het slapengaan je slaap kan verstoren. 

Het blauwe licht van deze apparaten kan je biologische klok verstoren en de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je slaap-waakcyclus, beïnvloeden. Lees in plaats daarvan een boek, zo verminder je je blootstelling aan dit stimulerende licht en geef je je lichaam de kans om zich voor te bereiden op een goede nachtrust. 

Voorlezen voor het slapen gaan 

Voor kinderen is het voorlezen van boeken voor het slapengaan een waardevolle gewoonte. Het creëert een rustige en intieme sfeer waarin ouder en kind zich kunnen verbinden. Het voorlezen van een verhaal kan de verbeelding van het kind stimuleren en hen helpen om nieuwe woorden en concepten te leren. Het kan ook een positieve associatie met lezen creëren, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van leesvaardigheid en plezier in het lezen op latere leeftijd. 

Een populaire trend op het gebied van voorlezen aan kinderen is een gepersonaliseerd voorleesboek. Deze boeken stellen kinderen in staat om zichzelf te zien als de hoofdpersonen in het verhaal. Door hun naam, uiterlijk en soms zelfs hun vrienden of familieleden in het boek op te nemen, worden ze actief betrokken bij het verhaal en worden ze aangemoedigd om hun verbeelding te gebruiken. Het lezen van een gepersonaliseerd voorleesboek kan een speciale band tussen ouder en kind creëren en hen helpen om zich veilig en geliefd te voelen voordat ze gaan slapen.