Als je last hebt van een slecht zicht, is de kans groot dat je al eens hebt nagedacht over oog laseren. Deze techniek wordt al jarenlang toegepast om mensen van hun bril of contactlenzen af te helpen en een betere kijk op het leven te geven. In deze blog gaan we dieper in op het principe van oog laseren, de voordelen ervan en wat je kunt verwachten als je voor deze behandeling kiest. 

Het principe van oog laseren

 Bij oog laseren wordt er met behulp van een laserstraal een dun laagje weefsel van het hoornvlies verwijderd. Hierdoor wordt de vorm van het hoornvlies aangepast en kan het licht beter worden gefocust op het netvlies, waardoor het zicht verbetert. Er zijn verschillende technieken van oog laseren, zoals LASIK, PRK en SMILE. Welke techniek het meest geschikt is, hangt af van het type afwijking en de individuele situatie van de patiënt. 

De voordelen van oog laseren 

Het grootste voordeel van oog laseren is natuurlijk dat je van je bril of contactlenzen af bent. Dit betekent dat je niet meer hoeft te zoeken naar je bril als je hem kwijt bent of je zorgen hoeft te maken over het uitdrogen van je contactlenzen. Ook kun je zonder bril of lenzen meer van het leven genieten, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of sporten. Daarnaast is oog laseren ook veilig en effectief. In de meeste gevallen is het resultaat direct merkbaar en zijn er geen complicaties. 

Wat kun je verwachten bij oog laseren? 

Als je besluit om voor oog laseren te kiezen, word je eerst uitgebreid onderzocht om te bepalen of je geschikt bent voor de behandeling. Dit onderzoek bestaat onder andere uit het meten van je oogsterkte en het bekijken van de vorm van je hoornvlies. Als blijkt dat je in aanmerking komt voor oog laseren, wordt er een afspraak gemaakt voor de behandeling. Tijdens de behandeling krijg je verdovende oogdruppels en word je op een speciale stoel geplaatst. De behandeling zelf duurt slechts enkele minuten per oog en is pijnloos. Na de behandeling kun je direct naar huis en kun je de volgende dag alweer aan het werk. Wel is het belangrijk om de eerste dagen na de behandeling voorzichtig te zijn en de instructies van de oogarts op te volgen. 

Waarom ervoor kiezen?

Een ooglaserbehandeling is een effectieve en veilige behandeling om van je bril of contactlenzen af te komen en een betere kijk op het leven te krijgen. Door middel van een laserstraal wordt een dun laagje weefsel van het hoornvlies verwijderd, waardoor de vorm van het hoornvlies wordt aangepast en het zicht verbetert. Het resultaat is direct merkbaar en er zijn geen complicaties. Als je overweegt om voor oog laseren te kiezen, is het belangrijk om je goed te laten informeren door een specialist.