Veel mensen vragen het zich af: wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie? Dat is een hele goede vraag en zeker niet heel raar om te stellen. Belangrijkste verschil tussen deze twee therapieën zijn de handen. Wat een manueel therapeut doet is zijn handen te gebruiken om klachten te genezen en te onderzoeken. Je kunt dus manuele therapie zien als een handtherapie. Fysiotherapie wordt gezien als een therapie zonder handen. Dit verschil heeft niets te maken met of de een een betere therapie is dan de ander. Je kunt beide therapieën zien als effectief. Om het beste resultaat te krijgen wordt fysiotherapie gecombineerd met manuele therapie. Echter is het afhankelijk wat je situatie is, welke therapie het beste bij je past. 

Wat houdt manuele therapie in?

De definitie van manuele therapie is als volgt: manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van manuele therapie voor behandeling van neuromuscululoskeletale aandoening. Dit op basis van een klinische redenering en met het gebruik maken van specifieke behandelmethoden, waaronder manuele oefeningen en technieken. Wil jij de voordelen van manuele therapie zelf ervaren en kom je uit de omgeving Doetinchem? Kom dan eens langs bij Fysio Engelaar voor manuele therapie in Doetinchem.

Wat zijn de werkzaamheden van een manueel therapeut?

Een manuele therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut. Na zijn of haar opleiding fysiotherapie heeft de persoon een opleiding manuele therapie gevolgd. Deze opleiding is een gespecialiseerde opleiding, omdat de manueel therapeut oorzaken kan genezen en achterhalen van complexere klachten. Er wordt gebruik gemaakt van manuele oefeningen en technieken. Dit wordt vaak verward met massages en dit is onterecht. Een manuele therapie gaat veel verder dan alleen het geven van massages. Zo’n therapeut heeft de medische kennis en kan je precies aangeven waar de pijn zich bevindt. Ook kan een manueel therapeut adviezen geven en oefeningen meegeven om toekomstige klachten te voorkomen

Wat houdt fysiotherapie in?

Fysiotherapie is een behandelmethode. Deze behandelmethode kan je helpen als je gezondheidsproblemen hebt en je dagelijkse werkzaamheden niet meer kunt doen. Specialisaties binnen deze therapie zijn sport fysiotherapie, oefentherapie cesar, oefentherapie en manuele therapie. De pijn wordt met fysiotherapie verlicht en je kunt makkelijker bewegen. Ook helpt fysiotherapie om je conditie en kracht te herstellen of te verbeteren.

Wat zijn de werkzaamheden van een fysiotherapeut?

Wat een fysiotherapeut doet is vragen naar symptomen en onderzoek doen naar de oorzaak van de klachten. Ook vraag zo’n therapeut naar je werk en je dagelijkse activiteiten. Vervolgens wordt er een behandelmethode opgesteld. De dagelijkse activiteiten moeten makkelijk worden gemaakt. Denk aan werken, sporten, uit bed stappen, traplopen en lopen. Fysio-Engelaar.nl kan helpen bij het herstellen van een operatie of gezondheidsproblemen op de lange duur.